Orfani de surâsul lui Toto

Viața e o muncă de Sisif. În vara acestui an, când am publicat ultimul volum de poezii, i-am dat titlul „Sisifica resemnare”. M-am gândit la eroul mitologic, care pedepsit de Zeus, căra mereu un bolovan în spate spre un vârf de munte. Când ajungea sus, bolovanul se rostogolea la vale, făcându-l să o ia de la început. Mereu și mereu la fel.

În dragoste, în viața de zi cu zi, la slujbă, în relația cu ceilalți, întâlnim de foarte multe ori această temă. Ne dorim ca lucrurile să fie cumva, dar ele își urmează cursul, iar noi, cu încăpățânare, o luăm de la început, Le reașezăm, le punem în ordinea în care vrem noi să fie și apoi, le modificăm din nou, crezând că până la urmă vor rămâne cum ne dorim…

Mi se pare potrivit să încep scurta mea scriere despre Toto, cu o poveste.

Două lucruri mă leagă determinant de el. Primul s-a petrecut în vara acestui an, iar cel de-al doilea, în 2005.

Nu mai știu dacă era iulie sau august, când am fost cu Radu la „Retro” să bem un pahar cu vin. O împrejurare a făcut ca un ospătar să ne supere. Imediat, a apărut ca din pământ, Toto. A analizat ce se întâmplă, doar din limbajul nostru nonverbal și apoi din scurtele replici. Ne-a dat dreptate și apoi, cu un surâs de om care a plecat de jos și intuind de ce ne-a supărat presupusul ospătar, ne-a invitat la el la masă. Vroia să repare greșeala angajatului său. Era și un bun prilej de apropiere între noi, pentru că, deși ne știam de ani buni, n-am stat niciodată la un pahar.

         Cele patruzeci de minute petrecute împreună cu el, au fost un mare câștig. Am tăcut și am ascultat, căci Toto avea multe de spus. A pornit de la covrigii pe care îi vindea în cețoasele începuturi de viață și de repetatele tentative de a fugi în Germania, în debutul anilor 90. Totul era o poveste, în care eroul ei, Toto, era lovit și o lua de la capăt, era dat înapoi, dar el se ridica și își continua drumul, fără să-i pese de greutăți, mereu cu sentimentul că într-o zi va reuși.

         După ce l-am ascultat, am plecat acasă zâmbind. A zâmbit și el, mulțumit că a reparat greșeala mai tânărului său angajat, dar mai ales, pentru că îi plăcuse să istorisească niște lucruri determinante ale vieții sale, lucruri prin care dacă nu ar fi trecut, nu ar fi ajuns ce era.

         A doua scurtă poveste care mă leagă de el, este din anul 2005. Pe atunci îmi făcusem un solar la țară, pentru a începe o afacere cu legume. La prima ploaie puternică, solarul meu s-a prăbușit sub greutatea apei care s-a strâns pe el.

Îl făcusem greșit, convins fiind că nu va reține apă. Soarele însă a modelat nailonul și i-a făcut „burți”. Picăturile de ploaie s-au strâns și sub greutatea apei, construcția și visul meu, s-au prăbușit.

Când m-am dus într-o sâmbătă să seamăn castraveții, solarul stătea „răpus” asemenea unei idei. Am plâns în hohote. Nu îmi venea să cred că ceva, la care am muncit atâta și în care pusesem mult suflet, era una cu pământul. Țevile, nailonul, sârmele, totul fusese cumpărat nou nouț din banii ăia pe care îi primim ca sprijin tradițional de la prieteni, cunoscuți și familie, pentru a putea începe viața.

Am luat-o de la capăt și am reconstruit solarul. De data aceasta mai bine și mai decis să-l fac să reziste. În scurt timp, solarul era pus pe picioare și castraveții erau semănați. Nu mă mai temeam că se va prăbuși.

Vara, culegeam primele roade. Sar peste multele etape cu greutăți și piedici și ajung la momentul în care nemaiavând unde să dau castraveții, căci piața îi lua la sub-preț, am venit la Cugir.

L-am contactat pe Toto care avea aprozar. Mi-a cumpărat castraveții dându-mi banii pe loc. A fost mană cerească, pentru că abia mai avusesem bani de benzină. Mai mult decât atât, mi-a propus o colaborare pe termen lung. L-am întrebat de câte kilograme are nevoie și mi-a răspuns că are nevoie și de 1 tonă periodic.  Eu, care îi adusesem aproape 100 de kilograme(și mi s-a părut mult) am pufnit în râs. El mă privea surâzător, dar nu simțeam că mă ia la mișto sau că mă subestimează. Vorbea serios despre o afacere.

Anii au trecut. Eu am abandonat activitatea mea auxiliară. Am întâlnit alte piedici și am construit alte lucruri. Unele s-au prăbușit, altele nu.

Pentru Toto a fost la fel. Mereu și mereu a căutat soluția cea mai bună. Mereu și mereu ajutat de jumătatea sa, reinvestea câștigul pentru a mări performanța. Chiar asta îmi mărturisea acum doi ani când a deschis „Retro”.  Îmi spusese că vrea mereu să aducă ceva nou și că în afaceri succesul constă în a băga din banii pe care-i câștigi în dezvoltarea afacerii.

Așa este în toate, mi-am spus atunci în gând. Trebuie să cauți ca succesul pe care l-ai avut, să fie pus în slujba unui nou proiect care îl continuă pe cel vechi. Dacă nu faci asta, riști să te împotmolești,captiv unor încercări.

N-am vrut să scriu despre Toto un eseu plângăcios. Ar fi dat din mână cu gestu-i caracteristic și ar fi surâs. Surâsul său l-a făcut să fie un om fără dușmani.

Am vrut să scriu despre el ca despre un cugirean puternic. Un exemplu pentru ceilalți cugireni prin ambiția sa. Această ambiție l-a făcut să reușească și i-a dat puterea să fie un model.

A ridicat mereu ștacheta, iar cei care fac acest lucru, sunt opriți adesea într-un mod violent de viață. Nu știm care sunt adevăratele rațiuni. Ce putem însă ști sigur este ceea ce am văzut. Că în viață, dacă te ții de un vis, el se poate îndeplini. Dacă ai un proiect, el se poate realiza. Dacă lupți pentru ceea ce dorești, imposibil să nu se îndeplinească.

Scrierea mea parcă n-are încheiere. Fragmentele ei parcă nu se leagă în totalitate. Acest lucru se întâmplă poate și pentru că e prea devreme să pot să încheg ceva. E prea devreme? Mai există devreme pentru ceva? De ani buni, aflăm că e prea târziu, mereu este prea târziu pentru oameni și fapte.

Adio, Toto! Sunt sigur că ne-ai fost luat din dorința lui Dumnezeu de a organiza mai bine Cerul. Nu-mi pot imagina altă discuție acum, acolo sus decât pe Dumnezeu, spunând: „privește în jos, uită-te cât au ținut la tine!” iar pe Toto surâzând și spunând timid: „nu m-am așteptat să fie chiar așa, mă duc că am treabă…

București, 22 decembrie 2011

 http://www.youtube.com/watch?v=skk9vfoUJXc

33 răspunsuri to “Orfani de surâsul lui Toto”

  1. popa Says:

    Frumos… Felicitari !

  2. Ghesi Says:

    nu l-am cunoscut personal dar imi par rau… nam cuvinte

  3. Daniela Todescu Says:

    Nu l-am cunoscut pe Toto dar din eseul tau imi doresc sa starnesti dorinta de a lupta in cat mai multi! nu de alta dar orice zi poate fi ultima, si nu stiu de cati dintre noi isi vor aduce aminte ca de niste luptatori care se ridica chiar si numarati la saltea ca sa spun asa si ma refer la ringul vietii de knock out! Teribil ! Si minunat talent de a sublima o drama in forma acestui eseu la care sincer dupa ce am vazut pozele accidentului, plang! Doamne Fereste si sper din suflet ca Toto sa-l cunoasca pe Iehova si darul vietii vesnice!
    Poate ca si tu si atatia altii accepta cu resemnare imanenta tragicului ca Ciobanasul nostru! si din sfiala nu spun, Heeyy! Mai este o speranta minunata! Trebuie doar un pic de dorinta a inimii sa stim mai mult despre:*Ce ne invata in realitate Biblia?! Crede-ma, este vorba despre viata vesnica! Si Dumnezeu nu este om sa minta, dar omul este tot timpul prea ocupat ca sa il faca pe Dumnezeu prioritate la care sa alinieze viata , familia si munca!
    Ooff! Doamne Ajuta sa cunoastem cat mai multi aceasta veste buna a VIETII! si sa ne bucuram in Lumea Noua de toti cei dragi pierduti in moarte! Prin bunatatea nemeritata a lui Iehova, a lui sa fie lauda si gloria , Amin!
    http://www.watchtower.org/e/20050815/article_02.htm
    http://www.watchtower.org/e/20050501/article_02.htm

  4. Sirbu Eugen Says:

    coplimente ptr.aceasta frumoasa epistola…..ar trebuii sa scrii mult mai mult despre astfel de oameni buni pe care nu stiu din ce motive d-zeu ii cheama la el…..

  5. Timis Madalina Says:

    dumnezeu sal odihneasca….imi pare rau pt el pt mama lui pt corina pt fratii lui dar cel mai rau imi pare pt cei doi copii pe care ia lasat in urma lui…lam cunoscut si eu am fost vecini si am lucrat la unul din magazinele lui dar era un om ffff bun

  6. talibanyy Says:

    Dumnezeu sa te aiba in pace …din partea Talibaniilor
    A fost un om prea bun nu merita sa plece asa de repede dintre noii pacat

  7. Radu Says:

    DUMNEZEU SA-L IERTE. INCA NU POT SA CRED CA E ADEVARAT.

  8. Adrian Says:

    Mare pacat. L-am cunoscut personal, cuvintele sunt de prisos,sentimentele de nedescris o sa moara cu adevarat odata cu noi.

  9. madalina sima Says:

    felicitar pt eseu!cine l-a cunoscut il regaseste pe TOTO in aceste randuri!ODIHNESTE-TE IN PACE!CONDOLEANTE FAMILIEI!

  10. marcu Says:

    dumneseu sa-l odihneasca si sa aiba grija de sufletul lui

  11. Un oraş în doliu. Cugirul îl plânge pe Ioan Dobran (Toto) mort într-un cumplit accident rutier | Stiri Alba Says:

    […] Citiţi aici un text emoţionant despre Ioan Dobran: Orfani de surâsul lui Toto Article source: http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Cugirul-Ioan-Dobran-Toto-accident_0_614338798.htmlUltima ora:Lotul Dobra îşi petrece Craciunul după gratiiTendinţe în coafuri pentru sezonul toamnă-iarnă 2011 – 2012MAE continuă campania de informare „Viză pentru SUA”1.000.000 de doze pentru campania de vaccinare antigripală1 Noiembrie 1599, un act istoric, astăzi uitat la Alba IuliaTabără de solidaritate organizată la Roşia Montană de către activişti din ţară şi de peste hotareÎncepând de astăzi: Albaiulienii pot depune cereri pentru a beneficia de ajutoare la încălzirea locuinţeiCampanie de informare: IPJ Alba te învaţă cum să te fereşti de hoţi, şarlatani şi şoferi periculoşiMarius Anghel, din nou director la CS UnireaCSN Meridian contraatacă interpelarea europarlamentarului Corina Creţu privind interzicerii mineritului aurifer bazat pe cianură Posted under: Stiri Locale Dated: Dec 23 2011 […]

  12. bura roxana Says:

    dumnezeu sa-l ierte…:((:((:((:((era un om ft bun:((

  13. dany Says:

    dumnezeu sa-l odihneasca un om cu suflet mare si plin de viata,tot timpul incerca sa fie bn nu doar pt el si pt altii …nu te vom uita niciodata ..patroane :((

  14. danyland Says:

    TOTO de ce a trebuit sa pleci ? odihnestete in pace ….felicitari pt. aceste randurii

  15. Lumi - Cugir Says:

    in aceasta perioada sunt totdeauna trista pt.ca mi-a murit un copil inainte de Craciun acum 12 ani dar cand am auzit teribila veste primul cand a fost la copilasii lui frumosi si la CRACIUNURILE lor viiitoare.Sunt adult si acum am un copil infiat si nu vreau sa se vada cat sufar si incerc sa nu asociez durerea cu sarbatoarea dar imi este greu …dar la copilasi le va fi insutit mai greu.
    Ma rog la bunul Dumnezeu sa se faca bine Corina si copilasii si mai ales sa fie tare pentru ei.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!

  16. sorin Says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

  17. popa Says:

    mare pacat ca a disparut un om bun !! dar acesti oameni probabil devin ingeri !! cred ca D-ZEU ii cheama la el pentru ca sunt prea buni in lumea aceasta !! nu l-am cunoscut dar din eseu iti poti da seama de bunatatea si sufletul omului ! a disparut un om bun si speram ca familia lui va trece cu bine peste aceste momente grele . condoleante ! felicitari pentru eseu !

  18. monica c Says:

    NU POT SA CRED CA TREBUIE SA VORBESC DE TOTO LA TRECUT.VIETILE NOASTRE NU VOR MAI FI NICIODATA CA ÎNAINTE FARA DRAGUL NOSTRU PRIETEN.DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA SUFLETUL IAR PE FAMILIA LUI SA O ÎNTAREASCA SI SA-I DEA PUTERE SA TREACA PESTE ACESTE MOMENTE EXTREM DE DUREROASE. FELICITARI PENTRU ESEU

  19. MAU Says:

    De ce oare apreciem pe cei dragi mai mult, de multe ori, doar dupa ce nu mai sint…Am un mesaj pentru toata lumea…iubiti-va prieteni…iubiti-va dusmanii….iubiti-va familia….iubiti-va intre voi, atita timp cit sinteti in viata..,.ca( dupa) o sa fie prea tirziu…sper sa nu deranjez pe nimeni…..Dumnezeu sa fie cu TOTO in ceruri si multa sanatate si putere sotiei si la copii lui sa se faca sanatosi,iar cu ajutoru lui Dumnezeu sa treaca si peste asta cu toate ca stiu ca nu le este usor….si era sa uit….autorului acestui discurs….esti un om cu credinta si cu mult respect….cu drag MAU.

  20. gopo Says:

    un om bun.pacat,

  21. GABRIELA DOBRAN Says:

    tot ce am de spus…doar in aceste randuri…… A FOST UN SINGUR TOTO SI NICI ACELA NU MAI E ACUM. DUMNEZEU SA IL IERTE SI SA AIBE TARANA USORA SA SE ODIHNEASCA IN PACE.a murit dar nu si in sufletele nostre.acum traiste in mii de suflete si ganduri si asa sa ne aducem aminte de el,exact cum era cautand mereu solutii si rezolvand mereu problemele cu calm si multe sfaturi.inainte sa moara cu f putin timp imi zicea asa….ca in viata sa faci ceea ce iti place mai mult,ceea ce iti doresti,nu sa te apuci sa lucri ca robu pt un nimic care de fapt acel nimic nu te incanta.daca ai avea mai multe vieti,intr-una iti faci case,intr-una te duci in vacante..etc.luptate pt ceea ce iti doresti tu cu adevarat nu ce vor altii pt tine. acestea au fost vb lui.aveam o conversatie foarte frumoasa,placuta,din care am invatat f multe si m-a facut sa inteleg anumite lucruri care pana atunci nu le intelesesem sau nici macar nu ma gandeam la unele.iubea viata si iubea sa faca ce ii place lui mai mult.iubea afacerile,distractia si mereu vacantele care erau import pt el si familie.avea niste vise mari care urmau sa se indeplineasca in curand.povestisem mult de ele.dar ….. A fost un invatator pt noi si asa va fi mereu atata timp cat noi il pastram in suflet. nu ii spun adio,e un cuvant prea dureros si tot odata greu.as mai avea multe de spus…dar ma opresc aici. cu dragoste,cumnata GABRIELA DOBRAN.

  22. ciobi Says:

    felicitari….. nu am cuvinte,a fost prietenul meu si coleg de clasa.sa le dea d-zeu sanatate la copii,mama lui si corina.

  23. sibisan delia Says:

    sincere condoleante familiei corina fii tare ai niste copii ca niste ingerasi

  24. sibisan delia Says:

    spui niste cuvinte f frumoase felicitari continua arati lumii partea buna a oamenilor

  25. PARASCA Says:

    D-zeu sa-i ierte pacatele lui TOTO.Sa le dea d-zeu multa ,multa. multa sanatate la Corina si la copilasii ei sa fie sinatosi si sa mearga mai departe cu bine.

  26. ulise Says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Lasă un comentariu